Hur man justerar skattesatser
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vill du synliggöra de skattesatser som du måste betala som företag i priserna på dina tjänster eller produkter? I den här guiden lär du dig hur du ställer in, justerar och tilldelar dem till tjänster och produkter. Men om du inte är momsskyldig (du har inte fyllt i momsnumret i företagsuppgifterna) kommer du inte att se fliken Skattesatser och kan därför inte ställa in dem.

Hur skapar jag en ny skattesats?

1. Öppna fliken Försäljning - Skattesatser.

2. Klicka på den blå knappen + Ny skattes ats i det övre högra hörnet.

3. Fyll sedan i alla nödvändiga uppgifter:

• Namn på skattesats - dina kunder kommer inte att se det någonstans, det är bara för din referens.

• Sats - detta är den viktigaste informationen. Ange ett tal här som i procent motsvarar den skattesats som du vill ange.

• Typ - välj mellan tillagd eller avdragen. Du lär dig skillnaden mellan de två nedan.

4. Bekräfta att den nya skattesatsen har lagts till med den blå knappen Spara.

Vad är skillnaden mellan tillagda och avräknade skattesatser?

När du väljer typ av skattesats kan du välja mellan skattesatser med tillägg och skattesatser med avdrag, men det finns en betydande skillnad mellan de två. De skiljer sig åt i hur skattesatsen återspeglas i priset på tjänsterna. Nedan hittar du en detaljerad förklaring:

Tillagd skattesats

Om du väljer den extra skattesatsen höjs priset på tjänsten automatiskt med den angivna procentsatsen.

I praktiken kostar din tjänst 100 euro utan skattesats. Du ställer in den extra skattesatsen på 20 %. Priset på tjänsten justeras därför automatiskt och i stället för 100 euro kostar tjänsten nu 120 euro (100 euro + 20 %).

På din bokningswebbplats ser kunderna att tjänsten kostar 100 euro, skattesatsen 20 euro och att de betalar totalt 120 euro.

Avdragen skattesats

Om du väljer att dra av skattesatsen förblir de inställda prisernadesamma.

Det här alternativet är bra om du vill visa kunderna skattesatsen, men det påverkar inte den totala summan de betalar.

Du har t.ex. satt priset för en tjänst till 100 €. Du väljer ett skatteavdrag på 20 % för den här tjänsten. Tjänstens pris förblir detsamma, dvs. 100 €, med skattesatsen inkluderad.

På din bokningswebbplats ser kunderna det totala priset för tjänsten - 100 €.

I kassan ser de priset uppdelat på servicepriset - 83,33 € och skattesatsen på 16,67 €.

Hur ställer man in den skapade skattesatsen som standard?

Den första nya skattesatsen som skapas anges automatiskt som standard. Den kommer att gälla för alla tjänster och produkter som erbjuds.

Men om du vill använda en annan skattesats som standard gör du följande:

1. Öppna den valda skattesatsen.

2. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet.

3. Välj Ange som standard.

OBSERVERA: Tänk på att uppdatera standardskattesatsen. Om du för närvarande använder skattesats A (t.ex. 10 %) och behöver ange skattesats B (t.ex. 15 %) som standardskattesats, skapar du den och anger den som standard genom de tre prickarna. Från och med nu kommer systemet att se standardskattesatsen som B. De tjänster som hade den ursprungliga skattesatsen A tilldelad kommer dock inte automatiskt att omfördelas (så de kommer att behålla den ursprungliga skattesatsen A). Systemet kommer automatiskt att tillämpa den nya standardskattesatsen B endast på nyskapade produkter och tjänster.

Behöver du ange en annan skattesats för vissa produkter eller tjänster än standardskattesatsen?

I så fall måste du ange skattesatsen för den valda produkten eller tjänsten manuellt.

1. Öppna detaljerna för den valda produkten eller tjänsten.

2. Scrolla ner lite för att se skylten Pris och skatter.

3. Placera markören i rutan Tax rate och välj den typ av skatt som du vill tillämpa på produkten eller tjänsten.

4. Nu är det bara att bekräfta inställningen med den blå Save-knappen.

Hur justerar jag skattesatsen?

Om du vill redigera inställningarna för den valda skattesatsen (t.ex. ändra namn eller belopp) gör du följande:

1. Öppna fliken Försäljning - Skattesatser.

2. Välj den skattesats som du vill redigera i listan över skattesatser.

3. Uppgifter omskattesats öppnas, som du enkelt kan skriva över eller konfigurera om.

4. När du är nöjd med ändringen klickar du på den blå knappen Spara eller Spara ändringar.

Hur tar jag bort skattesatsen?

1. Öppna fliken Försäljning - Skattesatser.

2. Välj den skattesats som du vill ta bort från listan över skattesatser.

3. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet.

4. Välj sedan Ta bort skattesatsnivå.

5. Bekräfta borttagningen med den röda knappen Delete.

Var kan mina kunder se skattesatsen?

Dina kunder ser skattesatsen i produktbeställningen eller när de bokar eller betalar för en tjänst.

De ser priset och skattesatsen och naturligtvis det slutliga beloppet. De kommer dock inte att se det specifika namnet på skattesatsen som du har angett - det är bara för din referens.

Vad händer om jag inte anger skattesatserna?

Om du har ett företag i Europeiska unionen behöver du inte oroa dig. Skattesatserna ställs in automatiskt. Det kan dock uppstå problem med företag utanför EU, eftersom vi inte tillhandahåller någon automatisk inställning av skattesatser här.

I vilket fall som helst är det ägaren eller chefen för det företag som hanterar skattesatserna som ansvarar för alla inställningar av skattesatser.