Så här aktiverar och ställer du in onlinebetalningar
Uppdaterad denna vecka

Vill du ta emot onlinebetalningar för tjänster och evenemang via din bokningswebbplats? Aktivera dem, få betalt i förväg och minska antalet no-show.

Om du vill aktivera onlinebetalningar öppnar du fliken Försäljning och klickar på knappen Konfigurera betalningar. I de följande stegen fyller du i dina företagsuppgifter, ställer in dina skatter och väljer de betalningsmetoder du vill använda.

1. Företagsuppgifter

Fyll först i Kontotyp (om du har ett företag eller är en enskild firma), som kommer att användas för att matcha de andra fälten du behöver fylla i.

För organisation:

• Företagets namn

• Faktureringsadress (gata, ort, postnummer)

• Företags-ID, skatte-ID

• Momsregistreringsnummer (valfritt)

För enskild firma:

• Ditt för- och efternamn

• Faktureringsadress (gata, ort, postnummer)

• Företags-ID, skatte-ID

• Momsregistreringsnummer (valfritt)

OBS: Den information som måste fyllas i för varje typ av konto kan variera beroende på i vilket land du gör affärer. Om du inte ser några av de uppgifter som nämns eller om de kallas på ett annat sätt, är det okej. Kontakta dock vår kundtjänst om du tror att det här är ett fel.

Längst ner på sidan kommer alla (oavsett kontotyp) att kunna ställa in fakturans ordningsföljd:

• i det första fältet anger du det önskade prefixnumret som kommer att finnas på alla fakturor,

• i det andra fältet väljer du hur många siffror du vill att fakturan ska ha efter prefixnumret, du kan välja mellan tre och nio,

• i det sista fältet ser du en förhandsgranskning av den numrering du har ställt in.

Om du vill att dina fakturaprefix ska ändras automatiskt enligt aktuellt datum, se den här guiden, som går in i detalj på hur du ställer in fakturasekvensering.

2. Skattesatser

Om du är momsskyldig måste du ange skattesatserna i nästa steg. Om olika typer av skattesatser gäller för dina produkter och tjänster måste du ställa in dem separat. När du senare skapar produkter väljer du bland de skattesatser som har angetts i det här steget (du kan också ange den skapade skattesatsen som standard) .

Om du driver ett företag i ett EU-land eller Storbritannien fylls skattesatserna i automatiskt.

Om du inte vet hur du ställer in dina skattesatser kan du läsa den här guiden för att få all information du behöver om dem.

3. Betalningsalternativ

I nästa steg i aktiveringsprocessen väljer du betalningspreferenser och betalningsmetoder.

Under symbolen Payment preferences kan du välja hur du vill ta emot betalningar. Välj om du vill ha onlinebetalning i förväg eller om onlinebetalning i förväg ska vara valfritt för kunderna.

För Betalningsmetoder kan du välja mellan:

• Kortbetalningar

• Kontanta betalningar

• Annat (ytterligare alternativa betalningsmetoder)

Om du vill acceptera onlinebetalningar via ditt företags bokningswebbplats eller kräva onlinebetalningar i förväg aktiverar du Card Payments. Dessutom kan du naturligtvis också aktivera andra alternativ.

4. Typ av bransch

Du kommer sedan att se en meny med branschtyper - välj de som du tycker att ditt företag passar in i. Vissa alternativ kommer att öppna en annan lista som du måste välja från.

Är du osäker på hur du ska välja rätt typ av bransch? Följ den här guiden för att hitta all viktig information.

5. Uppgifter om utbetalning

Fyll nu i uppgifterna om ditt bankkonto där du vill få pengarna.

6. Verifiering av identitet

I det sista steget av aktiveringsprocessen måste du verifiera din identitet. Klicka på knappen Starta verifiering, fyll i all nödvändig information och lämna in de dokument som krävs. Nu kommer du till betalningsförmedlarens webbplats, men du behöver inte oroa dig, alla uppgifter du lämnar kommer att vara helt säkra.

När du har fyllt i all nödvändig information kommer du att se ett tecken Verifiering pågår, vilket kan ta upp till 3 arbetsdagar, men i de flesta fall kommer verifieringen att ske omedelbart. När den är klar kommer du att se en Verification Successful på denna sida. Observera att onlinebetalningar tyvärr ännu inte kan accepteras under verifieringsprocessen.

Vad ska jag göra om autentiseringen misslyckas?

Om du ser meddelandet Verifiering misslyckades fliken Försäljning - Betalningar måste du utföra autentiseringen igen. Klicka på knappen Försök igen för att korrigera fel eller fylla i dokument eller information som saknas.

När du konfigurerar onlinebetalningar, t.ex. specifika skattesatser, är det alltid nödvändigt att agera och gå vidare utifrån lagstiftningen i det land där du gör affärer.