Så här spårar du specifika händelser i Google Analytics
Uppdaterad för mer än 2 veckor sedan

När du integrerar onlinebetalningar med ditt bokningssystem Reservioär det viktigt att mäta viktiga kundåtgärder (händelser) som kan hjälpa dig att förstå deras beteende och konverteringsfrekvenser. Den här guiden går igenom hur du korrekt ställer in och spårar specifika händelser med Google Analytics, inklusive nya händelser som introducerats med funktionen för onlinebetalningar.

Steg 1: Konfigurera Google Analytics med Reservio

Innan du spårar specifika händelser måste du se till att ditt Google Analytics-konto är korrekt konfigurerat och länkat till ditt Reservio-konto. Om du inte har gjort det ännu, följ vår guide om hur du konfigurerar Google Analytics med Reservio.

När du är ansluten kommer Reservio automatiskt att skicka standardhändelser till ditt Google Analytics-konto.

Steg 2: Viktiga händelser att spåra i Google Analytics

Två viktiga händelser skickas:

1. Lägg till i kundvagn: Denna händelse utlöses när en kund lägger till en tjänst i sin bokning.

2. Köp: Den här händelsen utlöses när bokningen har slutförts, även om servicekostnaden är 0. Detta markerar en lyckad konvertering.

Uppdelning av händelsedata

Både händelserna Lägg till i kundvagn och Köp skickar följande information till Google Analytics:

• Artikelns namn: Namnet på tjänsten eller händelsen.

• Pris: Priset för tjänsten, inklusive skatt.

• Kvantitet: Antalet bokade artiklar.

Dessa händelser gör att du kan spåra konverteringar i realtid, vilket gör det lättare att mäta effektiviteten i ditt bokningsflöde och dina marknadsföringsinsatser.

Steg 3: Spåra konverteringar i Google Analytics

För tidsbeställningsbaserade företag

För företag som erbjuder tidsbeställningar kan konverteringar spåras när en användare når specifika steg i bokningsprocessen.

• En page_view-händelse kommer att inträffa när URL:en innehåller step=4, vilket indikerar att användaren har nått det sista steget .

• Köphändelsen utlöses när betalningen har behandlats och bokningen har bekräftats.

För evenemangsbaserade företag

Om ditt företag kretsar kring evenemang är processen något annorlunda:

• En page_view-händelse inträffar när URL:en innehåller step=3, vilket indikerar det sista steget före bokningsbekräftelsen.

• På samma sätt utlöses köphändelsen vid en lyckad betalning

Steg 4: Mät dina konverteringsfrekvenser

I Google Analytics är både Lägg till i kundvagn- och Köphändelser viktiga indikatorer på kundaktivitet och framgångsrika konverteringar. Genom att spåra dessa händelser kan du:

• Förstå vilka tjänster som läggs till i bokningar oftast.

• Mät genomförda bokningar (köp) mot totala interaktioner för att fastställa din konverteringsgrad.

• Få insikter om det totala värdet av konverteringar genom att analysera de intäkter som genereras från köp.

Standard GA4-händelser

Förutom de händelser som skickas av Reservio mäter Google Analytics 4 (GA4) även standardhändelser som sidvisningar, sessionsvaraktighet med mera. Du kan använda dessa insikter för djupare analys, t.ex:

• Användarbeteende på din bokningssida.

• Effektiviteten i marknadsföringskampanjer.

• Retargeting av användare som påbörjade bokningsprocessen men inte slutförde ett köp.

Steg 5: Integrera Google Ads för retargeting

För att ytterligare förbättra dina marknadsföringsinsatser kan du länka Google Analytics till Google Ads och skapa remarketingkampanjer. Genom att spåra händelser som Lägg till i kundvagn och Köp kan du rikta in dig på användare som påbörjade bokningsprocessen men inte slutförde den, och uppmuntra dem att återvända och slutföra sina bokningar.

För instruktioner om hur du länkar Google Analytics med Google Ads, kolla in vår Google Ads-integrationsguide.

Vanliga frågor och svar (FAQs)

Kan jag spåra andra anpassade händelser på min bokningssida?

Ja, Reservio skickar specifika standardhändelser till Google Analytics, men du kan ställa in anpassade händelser för ytterligare spårning om det behövs.

Ska jag skapa en ny dataström för att spåra Reservio-data?

Det beror på hur du vill arbeta med datan. Vissa företag föredrar att skapa en separat dataström för Reservio, medan andra integrerar den i sin huvudsakliga Google Analytics-egenskap. Rådgör med en marknadsföringsexpert för personlig rådgivning